Telekommunikationsteknik

Telekommunikation kallas ofta för simpla ‘telecom’, såväl i Storbritannien som Sverige. Men vad är telecom och vad har den för nytta i dagens samhälle?

Vad telecom är

Telecom står för telekommunikation och är ett paraplybegrepp för en rad mängd företeelser. Det handlar allt som oftast om telefonitjänster eller datortjänster. Dagens mobiltelefoner har ofta inbyggda datorer som man kan surfa med, därför är telecom ett begrepp som är av omfattande skala.

Det började med att engelsmännen William Fothergill Cooke och Charles Wheatstone år 1837 uppvisade den första telegrafen. Nästan 200 år senare är telefonin så pass utvecklad att man varken behöver förkunskaper eller utbildning för att lyckas använda en mobil. I stort sett alla har en mobiltelefon och det byggs ständigt ut mer avancerade mobilnät, med täckning över nästan hela Sverige.

Behövs mobiltelefoni idag?

Mobiltelefoni är fortfarande högst aktuellt, och man använder telefonen inte bara för att ringa utan även för att sms:a (short message service) och mms:a (multimedia messaging service) samt naturligtvis för appars skull. När man i en app skriver ett meddelande till någon så används surfpotten som är kopplad till ditt telecomföretags abonnemang eller kontantkort.

Tillsammans med dina kollegor kan du till exempel besluta om att ta företagslån och få individuell hjälp att skräddarsy det.

Vilka är det som tillhandahåller telecom?

Telecombolag är de som erbjuder tjänster som har med telekommunikation att göra. I Sverige handlar det om marknadsledande Telia (tidigare Televerket), Comviq, Halebop, Tele2, 3, Hallon och så vidare. I Sverige så råder inget monopol på dessa tjänster; det vill säga du som konsument är fri att vända dig till den operatör som passar dig bäst. Man har också rätt att byta till en annan operatör om man känner sig missnöjd med sitt nuvarande telecombolag.

Om man köper sin mobil via en operatör så är den ofta bunden, du får alltså betala såväl abonnemang som kostnaden för mobilen under en viss tid. Under den här tiden kan du inte byta operatör med just den mobilen och det numret. Har du köpt en mobil på annat håll så får du välja vilken operatör du vill binda dig till och ha abonnemang hos.

Varför kan man inte ringa utan operatör?

Anledningen till att man inte kan ringa utan operatör är för att telenäten och masterna som operatörerna investerar pengar i ska betalas tillbaka på något sätt. Man betalar alltså en avgift för att få använda masterna och nätet. Man kan inte ringa någon om potten är slut, förutom SOS 112.

Att jobba på ett telecomföretag

De flesta som jobbar på telecomföretag är unga, det krävs oftast inte så mycket högre utbildning än gymnasienivå för att knipa ett jobb hos dem. Telecomföretag sysslar med både support (stöd och hjälp) och merförsäljning (utökad surf, ny mobil och så vidare).

Leave a Reply

mts_truepixel