Mobilberoende och ständig uppkoppling

Idag är det få i Sverige som inte har en smartphone, och det kan sägas om alla från barn som knappt kan gå till pensionärer som bor på ålderdomshem. Att mobilerna har tagit sin in i våra liv med sådana stormsteg beror ganska förklarligt på att de har många funktioner som hjälper oss i vår vardag, men deras fasta grepp om vårt sinne har också negativa effekter; allt fler experter varnar för att mobilberoendet brer ut sig, och att det kan komma att bli en ny folksjukdom – om det inte redan är det.

Att mobilberoendet verkligen kan jämföras med andra beroenden visar en studie från Australien, där deltagarna var storanvändare av smartphones. Under studien tog man ifrån deltagarna deras mobiler, och observerade effekterna. Deltagarna fick högre puls och ångest, ett resultat som tyder på att deltagarna var lika beroende av sina mobiler som missbrukare av alkohol eller nikotin. Också i Sverige märks tendenserna redan, då allt fler söker sig till Kolmårdens behandlingshem för att få hjälp med mobilberoende. Beroendet kan bland annat leda till koncentrationssvårigheter, sömnstörningar och muskelspänningar.iphone-410324_960_720

En annan negativ sideffekt av att allt fler har en smartphone, och att vi ständigt är uppkopplade, är att vi i allt större utsträckning ”multitaskar”. Det innebär att vi snabbt växlar mellan aktiviteter på olika skärmar, till exempel mellan tv:n och surfplattan, mellan surfplattan och mobilen eller mellan mobilen och datorn. Detta beteende kan i längden skada hjärnan, särskilt bland barn. Enligt professor Larry Rosen, som är expert på just det nya digitala livet, kan det i längden leda till att vi inte kan koncentrera oss på en enda sak i längre perioder, eftersom vår uppmärksamhet bryts av att mobilerna pockar på vår uppmärksamhet. Skadan kommer sig av att olika centra i hjärnan stimuleras under korta stunder, innan blodströmmarna måste flyttas när vi skiftar vår koncentration, vilket kräver tid och energi från kroppen.

Den ständiga uppkopplingen är dock inte bara av ondo. Ironiskt nog har den också lett till att vi kan få hjälp och råd om vår hälsa via mobilen och datorn – på KRY.se kan man tala med en läkare online. Kanske är det dock inte det bästa sättet att söka hjälp om man lider av just mobilberoende.

Leave a Reply

mts_truepixel