Telecom

Ordet telecom är en förkortning av “telecommunication” som betyder telekommunikation. Ordet kommer ifrån grekiskan och latin. “Tele” är grekiska och betyder “fjärran”, “communicatio” är latin och betyder “ömsesidigt utbyte”. Kort och gott kan man enkelt säga att det sammansatt betyder “kommunikation över stora avstånd”. Det är ett system att leverera meddelanden mellan sändare och mottagare genom trådlös kommunikation. Med dagens teknologi är det saker som till exempel en mobiltelefon, en dator eller en walkie talkie.

Teknologins bakgrund

Det började med telegrafi, och ska man gå riktigt långt bak i tiden så kan man gå ända till gamla Babylonien där de använde sig av så kallade “rop linjer” för att framföra budskap från ett ställe till ett annat på kort tid. Signalering med trummor i Afrika, jakthorn och militära trumpetsignaler är även dessa exempel på telegrafi.

I lite mer moderna tider (1800-talet och halva 1900-talet) så fanns det elektroniska telegrafer, alltså apparater som kunde kommunicera med varandra via en lång kabel. Genom att sluta och bryta den elektriska kontakten i kabeln skickades signalen från sändaren till mottagaren som lyssnade på meddelandet. Det var för detta som morsekod uppfanns, ett alfabet baserat på olika serier med långa och korta elektriska “stötar”.

Utvecklingen

I takt med att teknologin gick framåt så utvecklades naturligtvis även kommunikationsmöjligheterna. År 1876 ges ett patent på den första telefonen till Alexander Graham Bell, som numera inte är krediterad för uppfinningen. Teknologin fortsatte framåt och nästan 100 år senare så var alla telestationer i Sverige automatiserade. Med tiden skulle även mobiltelefoner uppfinnas. I skrivande stund så har 5G (femte generationens mobilnät) precis nyligen börjat användas.

Ekonomiska problem för vissa

Som följd av denna teknologi och hur lättillgängligt allt har blivit så har många råkat ut för ekonomiska problem. Den enkelhet som finns i dagens samhälle när det kommer till att köpa till exempel mobiltelefoner på avbetalning har gjort att många väljer att göra det. En del som gillar känslan av nya produkter byter sedan upp sig innan avbetalningen på den första mobilen är klar. Till slut kommer då dessa individer att sitta med avbetalningar på flera produkter som de inte längre använder vilket kan bli en väldigt dyr historia. Att samla sina lån hos https://www.zmarta.se/ kan vara en bra idé för att få tillbaka kontrollen över sin ekonomi.

Sammanfattning

Man kan enkelt sammanfatta det hela med att teknologins utveckling har lett till väldigt många lyckade uppfinningar som utan tvekan gör vardagen mycket enklare för många människor. Trotts att vissa kan på grund av det få problem med sin ekonomi så finns det ändå lösningar på dessa problem och den nytta som teknologin för med sig är helt klart i överläge. Vad framtiden har att erbjuda går det bara att spekulera kring, men med den takt som teknologin rör sig framåt så är det helt klart stora förändringar som vi har att vänta.

Leave a Reply

mts_truepixel