Telecom – En smart telekommunikation på avstånd

Telecom är ett annat ord för telekommunikation. Telecom betyder överföring av information över stora avstånd och med hjälp av en mängd tekniska hjälpmedel. Telecom finns inom områdena satellit, fiberoptik, radio, tv och internet men även mobiltelefoni.

Telecom inom mobiltelefoni

En stor del av telekommunikation sker idag via mobiltelefoni med många olika teleoperatörer för mobiler. De vanligaste och mest använda operatörer vi har idag, är Comiq, Tele2, Telenor, 3, Halebop, Hallon, Vimla eller Telia. När man kommunicerar via mobilnätet sker det via en utvald operatör med abonnemang eller kontaktkortsbetalning. Telecom inom mobilnät har under en längre tid haft mobilnäten 3G och 4G. Bokstaven G står för generation och siffran står för uppdatering och version. Genom effektiva mobilnät med telecom kan man tillgodose ökade behov av snabbhet och kapacitet för fler användare. När man använder sig av mobilnät kan man ha både en Androidtelefon eller Iphone. Väljer man att använd en Iphone finns det riktigt bra iphone tillbehör som man kan ha stor nytta av! Mobiltelefoner är ett modernt, mycket snabbt och fördelaktigt sätt att kommunicera via telekommunikation. Den nyaste versionen av mobilnät heter 5G. Detta mobilnät är idag det snabbaste och mest effektiva. Är man nyfiken finns det tips och information om 5G och dess funktioner. Fördelen med 5G är att det är så snabbt att man bland annat kan hämta en långfilm på några sekunder.

Telecom inom radio och tv

Den första typen av elektronisk telekommunikation var bland annat telegrafen. Telegrafen uppfanns så tidigt som 1816 av Francis Ronalds. På den tiden använde han statisk elektricitet för att sända meddelanden. Telegrafen kom senare att ersättas av telefonen och dessa två blev milstolpar inom telecom. När radion och tv:n uppfanns, och man började sända upp satelliter, har kommunikationen genom telecom utvecklats med stormsteg. År 1984 arbetade den italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi på de nyuppfunna radiovågorna för telekommunikation. Med detta fenomen byggde han det första trådlösa telegrafsystemet, vilket gav honom Nobelpris i fysik.

Idag kan man streama många bra filmer via streamingtjänster som Netflix, C More, Viaplay, HBO, Dplay samt en rad andra streamingföretag. Dessa tjänster tillhör effektiva och praktiska telecomtjänster i hemmet. Företag som tillhandahåller dessa telecomtjänster är bland annat Comhem, Canal Digital, Boxer, Bahnhof eller till exempel Telia. Internet är idag vår moderna tids största kommunikationsmedel för att nå ut till omvärlden. Trådlöst internet eller så kallat wifi står för wireless internet communication och är den mest effektiva vägen att kommunicera på internet. Telekommunikation har blivit en allt större del av vårt trådlösa nätverk över hela världen. Ett annat sätt att uppnå en snabb och effektiv kommunikation via telecom är via fiberoptik. Enkelt förklarat är en fiberanslutning en signal via optiskt ljus. Detta gör att man kan komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik. Telecom och dess marknad befinner sig just nu in en stor omställning genom digitaliseringen med ny tjänster och övergången till IP. Vanliga traditionella telecomföretag får helt enkelt anpassa sig efter de nyaste trenderna då många nya aktörer växer på marknaden inom telecom.

Leave a Reply

mts_truepixel